Verslik je niet in kabelspaghetti!
V

Oplossingen om hopeloze kabelknopen te ontwarren

28/04/2018 - Philip Vanspeybrouck

Ik denk dat ik voor vele mensen kan spreken als ik zeg dat we dit jaar met goede intenties de lenteschoonmaak begonnen zijn!

Er zijn echter 'zwarte vlekken' die we liever overslaan en uit ervaring weet ik dat voor veel mensen "het boeltje achter de tv" daar één van is. Ik hoop jullie een aantal goede tips te kunnen geven om zelf aan de slag te gaan en één en ander in orde te zetten. Is het ontwarren van kabels niet meteen uw forte, maar wil u toch een georganiseerde en nette technische setup? contacteer dan Phixum om bij u alles op punt te zetten!
Laat ons duidelijk zijn: we zijn een absolute voorstander van kabels! Vooral kabels van goede kwaliteit, ze kunnen veel zorgen vermijden op lange termijn, en zorgen voor het beste resultaat in beeld en geluid. Ze zijn de beste, meest betrouwbare manier om toestellen en technieken te verbinden, ook voor alle advies hierrond bent u uiteraard bij ons welkom.

De eerste stappen...

Wanneer het tijd is je audio/video apparatuur te ordenen is de eerste stap de kabels en hun aansluitingen van dichtbij te bekijken: welke kabel gaat van welk toestel naar welk toestel.
Bijna altijd bij "opruimacties" komen we kabels tegen die er nog ergens tussen liggen, maar helemaal geen functie meer hebben. Deze kan je voor het duidelijkere grotere geheel best meteen weggooien. De kans dat je een kabel van een oud toestel dat niet meer gebruikt wordt, nog gaat recycleren is bijzonder klein. Dus bye-bye scart-kabels!

De overgebleven kabels mogen natuurlijk niet in elkaar verstrikt zijn, en dit is meteen het meest vervelende puntje, maar het moet gebeuren: ontwarren die boel!

stap 2 is: labelen! Dit kan met labelprinters, markeerstiften waarmee je op kabel kan schrijven of zeer eenvoudig met afplaktape die je dubbelplooit rond de kabel, zodat je er iets op kan schrijven. Het labelen zorgt ervoor dat je van de kabels waar je nu van weet waarvoor ze dienen, ook volgend jaar makkelijk terugvindt.

Bravo! Wanneer dit gelukt is, heb je zeer waarschijnlijk minder kabels over en doen ze wat ze moeten doen: toestellen en toebehoren met elkaar verbinden! Helemaal netjes is het nog niet, maar dat lossen we verder nog op!

Samengestript staat netjes!

Na heel wat ontwar-werk komt nu het leuke deel: het ordenen. De kabels liggen min of meer parallel, maar sommige zijn nog veel te lang, en ze gaan ongetwijfeld terug hun eigen weg zodra je ze dit toestaat.

Zoals dames sinds de 17de eeuw helaas maar al te vaak ondervonden, is het vastbinden de meest efficiënte manier om iets dicht bijeen te houden. We gaan onze kabels geen korset om doen, maar je kan ze wel aan elkaar en/of de behuizing vastmaken met behulp van zogenaamde 'zipties' of snelbinders. Je kan ze ook in een kabelkous samenhouden, deze bieden vaak het voordeel dat je er later nog kabels aan dezelfde bundel kan toevoegen of eruit verwijderen. Een oplossing tussen beide in bestaat uit velcro strips die je zoals de zipties rond een aantal kabels bindt, maar hier kan je deze wel makkelijk terug open doen om er eentje aan toe te voegen of te verwijderen.

Te lange kabels kan je best op een onopvallende plaats (in de kast/achter het toestel) oprollen, let op dat je dit niet te strak doet en/of te scherpe bochten maakt. Kabels kunnen ook breken! Wil je zeer 'mooie' bundels kabel zien, google dan gerust even 'cableporn' (geen nood, er komt geen bloot aan te pas).

We horen dames vaak zeggen: de mooiste kabel is de kabel die je niet ziet. Hoewel de fervente cableporn fans het er niet mee eens zullen zijn, kunnen we dit alleen maar beamen. Er zijn tal van mogelijkheden om zo weinig mogelijk kabels te hebben of de noodzakelijke kabels weg te werken. We geven de beste hier mee:

Een klassevol modern strak meubel waarin je al je 'randapparatuur' verbergt en bedient, ook met gesloten klep. Wij verkiezen de mooie Ardeno meubels (doorklikken naar design), die volledig in verstek gemaakt zijn, zodat de klep vrijwel naadloos aansluit in het meubel. Om de toestellen die erin staan te bedienen kan je een IR-verlenger gebruiken waarmee je tot 10 toestellen kan bedienen en slechts 1 oogje buiten zet, of je bestuurt ze via je domoticasysteem vanaf je telefoon, tablet of wifi universele afstandsbediening.

De nieuwste reeks Samsung QLED televisies (die je uiteraard kan bewonderen in de Phixum showroom) kan je met slechts 1 doorzichtige kabel verbinden! (video hierboven) Het nieuwe aan dit systeem is dat je niet enkel al je bronnen (Digibox, Apple TV, Blu Ray speler, Chromecast,...), maar ook de stroom voor het scherm zelf mee via deze kabel naar je televisie stuurt! Ideaal voor wie geen kabelgootje of valse wand heeft om de kabels naar een meubel weg te werken.

Voor meer inspiratie en advies op maat, steeds welkom in de Phixum showroom, waar we u alles kunnen tonen.

Veel opruimplezier en geniet van het resultaat!

WELKOM bij Phixum voor meer uitleg!
Hennemarkt 12, 3300 Tienen